Historie

In het weekend van 14-15 november 2015 zal de Paul Veenemans Prijs (‘PVP’) worden georganiseerd door C.R.&Z.V. Dudok van Heel. Deze jaarlijkse terugkerende KNRB-wedstrijd (opgedragen aan de Olympische atleet Paul Veenemans) daagt atleten/atletes uit om zich te bewijzen in diverse taken van sport: roeien (het verplichte onderdeel), hardlopen, schaatsen en wielrennen zijn de onderdelen waarop de deelnemers gaan strijden om de prijs en zich daarmee mag kronen tot de ‘beste allround-atleet’.

C.R.&Z.V. Dudok van Heel is dit jaar de organisator, dat dit jaar haar 110-jarig bestaan viert. De Koninklijke Militaire Academie is sinds 1905 het toneel voor de roeiers en roeisters van C.R.& Z.V. Dudok van Heel en heeft sindsdien haar naam gevestigd in de roeierswereld. Vele (inter)nationale successen later, wordt het 22e lustrum gevierd.

Onze roeivereniging organiseert deze prijs niet voor de eerste keer, in de ’90-jaren van de vorige eeuw werd de ‘PVP’ reeds eerder georganiseerd; de ouderen onder ons herinneren zich de ambiance in en rond het mooie Breda wellicht nog steeds. In het weekend van 14-15 november zal onze vereniging haar deuren openen. Niet alleen voor de ‘’gewone’’ deelnemers, maar ook de para-atleten (in een apart veld) zijn van harte welkom om zich te mengen in de strijd.

Historie C.R.&Z.V. Dudok van Heel
logo_small
In de gracht rond de Koninklijke Militaire Academie te Breda ligt op een zeer markante plek het botenhuis van de Cadetten Roei- en Zeilvereniging Dudok van Heel. Al sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw is dit hét botenhuis van de vereniging. De vereniging, opgericht als cadettenroeivereniging in 1905 heeft door haar lange historie een plaats verovert op de KMA. De C.R.& Z.V. is vernoemd naar de Kapitein Abraham Dudok van Heel. In de beginjaren van de vereniging was hij beschermheer en mede door zijn inzet is de vereniging uitgegroeid tot een grotere vereniging die in 2015 haar 110-jarig bestaan hoopt te vieren.

Op 20 september 2014 organiseerde “Dudok” alweer voor de 10e achtereenvolgende jaar de Army Regatta. Zeer trouwe gasten zijn de militaire roeiers uit Engeland. Juist ook studentenroeiverenigingen en “gewone” burgerroeiverenigingen zijn van harte welkom. Ons roeiwater is, volgens kenners, het mooiste roeiwater van Nederland en vele toproeiers zijn voor een trainingskamp te vinden op “onze“ KMA.

De KMA en het KIM (Koninklijk Instituut van de Marine) zijn sinds een paar jaar onderdeel  van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Inmiddels zijn op het Kasteel van Breda, midden in de Oranje stad van Nederland, de vier defensieonderdelen te vinden. Verschillende officiers opleidingen van de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Marine en de Koninklijke Marechaussee vinden hier plaats.

Als onderdeel van de officiersvorming wordt vrijwel ieder sport  beoefend op de KMA en vertegenwoordigd door bijna even zoveel Cadettensportverenigingen.  De bindende constante factor, de stevige basis onder al deze sportactiviteiten, is het Bureau Sport, dat een groot aantal professionele sportinstructeurs herbergt, onder leiding van een bezielende staf.

De commandant van de KMA ziet de wedstrijd om de ‘PVP’ als de  mogelijkheid deelnemers en natuurlijk toeschouwers deelgenoot te maken van de militair-civiele samenwerking, de militaire sportcultuur en van een  militaire (dus uitstekende) organisatie..

De staf van de KMA, Bureau Sport en uiteraard het bestuur van Dudok  zien het als hun missie deze ‘PVP’ tot een onvergetelijke wedstrijd te maken waarbij het  vervoer naar de verschillende sportonderdelen, eventuele overnachtingen en maaltijden niet alleen aandacht verdienen, maar indien mogelijk zelfs worden aangeboden.

Onder het adviseurschap van het Hoofd Bureau Sport zijn al projectleiders voor de diverse onderdelen benoemd die hun sporen op hun gebied ruimschoots verdiend hebben, alsmede een hoofd Logistiek, eveneens een ervaringsdeskundige. Defensie heeft haar “eigen”  horeca in huis, maar uiteraard wordt de plaatselijke middenstand niet overgeslagen om, indien gewenst, haar steentje bij te dragen.